Změny mikroprostředí kosti při interakci s nádorovými buňkami osteotropních karcinomů - Budková, Zuzana, 1988- (2012)
Osteotropní karcinomy, především karcinom prsu a prostaty, se vyznačují vysokou pravděpodobností tvorby metastáz v kosti. Tato bakalářská práce shrnuje dosavadní poznatky o interakci buněk těchto nádorů s kostním mikroprostředím. K těmto interakcím dochází v průběhu celého metastatického procesu. Komunikace nádoru s kostí začíná již se vznikem primárního nádoru, při přípravě tzv. premetastatického niche. Pokračuje tvorbou mikrometastáz, ziskem osteomimiker a založením makrometastáz. Tyto léze jsou výsledkem deregulace fyziologického procesu kostní přeměny. Léze mohou být osteoblastického, či osteolytického původu. Průběh metastazování je vysoce komplexní proces zahrnující řadu chemokinů, cytokinů, enzymů a regulačních proteinů.