Význam miRNA u mnohočetného myelomu - Troppová, Barbora (2012)
Mnohočetný myelom je druhé nejčastější hematoonkologické onemocnění, které většinou postihuje populaci nad 65 let. V patogenezi tohoto onemocnění byla popsána řada chromosomálních aberací, nicméně v poslední době se ukazuje význam molekul miRNA a to zejména v patogenezi a progresi tohoto onemocnění. miRNA jsou krátké nekódující řetězce RNA, které jsou negativními regulátory transkripce. miRNA ovlivňují řadu procesů v buňce, typicky apoptózu, diferenciaci a proliferaci. Využití znalostí o miRNA může vést ke zpřesnění stávajících nebo vývoji nových diagnostických postupů, případně i terapeutickým zásahům.