Signální dráha TFG-beta u glioblastoma multiforme - Sedlmaierová, Eva (2012)
Glioblastoma multiforme (GBM) patří mezi nejagresivnější nádory a je to nejčastější typ primárního nádoru mozku. Proteiny rodiny TGF-β hrají významnou úlohu v patogenezi tohoto onemocnění. TGF-β má v průběhu vývoje nádoru rozdílné účinky. U normálních buněk a v počátcích nádorové transformace TGF-β indukuje zástavu buněčného cyklu a může aktivovat proteiny navozující apoptózu. Působí tedy jako nádorový supresor. Během progrese nádoru se v buňkách odehrávají děje, po kterých má působení TGF-β úplně opačný účinek. Zvyšuje se proliferace a invazivita. V okolí nádoru dochází k utlumení buněk imunitního systému, což vede k selhání imunitního dozoru.