Význam epiteliálně-mezenchymální tranzice v kancerogenezi - Kučírek, Martin (2012)
Bakalářská práce pojednává o epiteliálně-mezenchymální tranzici (EMT), která hraje velmi důležitou roli v embryonálním vývoji a procesu kancerogeneze. U epiteliálních typů nádorů dochází k přeměně epiteliálních buněk na buňky mezenchymální. Ty mohou projít skrze bazální membránu a invadovat do krevního řečiště. Transformované nádorové buňky touto cestou migrují do vzdálených tkání pacienta. Práce shrnuje charakteristiku EMT, popis molekulárních mechanismů procesu, vysvětlení pojmu nádorové kmenové buňky. Dále se zmiňuji o rezistenci vůči nádorové terapii a cílené terapii EMT.