Úloha kinázy ILK (integrin-linked kinase) při formování komplexů fokálních adhezí u epiteliálních buněk střeva - Vrbiniaková, Jana (2012)
Nádorová onemocnění patří mezi nejzávažnější zdravotní problémy obyvatelstva na celém světě. Mezi nejčastější příčiny úmrtí u nádorových onemocnění patří nádory kolorekta. Na druhou stranu, u nádorů kolorekta je vysoká účinnost prevence oproti ostatním typům nádorových onemocnění. Formování multiproteinového komplexu fokálních adhezí (FAs) zajišťuje interakci mezi epiteliálními buňkami a extracelulární matrix (ECM), a tato interakce je nezbytná pro buněčnou adhezi a udržení správné organizace tkání. Vazba mezi buňkou a proteiny ECM je realizována především přes membránové receptory - integriny. Jejich aktivace vede ke konformačním změnám a shlukování integrinů v buněčné membráně a dále k aktivaci řady signálních drah a formování komplexů FAs. Jedním z důležitých enzymů, který je s FAs spojován, je ILK (integrin-linked kinase). Tato kináza je zapojena do procesů buněčné motility, adheze, reorganizace cytoskeletu a nádorové progrese a invaze. Zdá se, že ILK by mohla, vzhledem k její schopnosti vázat celou řadu adaptorových proteinů a dalších signálních molekul. Proto je viděna jako zásadní molekula spojující interakci buňka-ECM s buněčným fenotypem. Poznání signálních a regulačních drah ILK je proto důležité s ohledem na prevenci a terapii nádorového onemocnění tlustého střeva.