Studium genů potenciálních receptorových histidinkináz cytokininové signální dráhy Brassica napus - Vávra Čurdová, Anna, 1987- (2012)
Cytokininy (CK) jsou fytohormony působící na mnohé vývojové a adaptační procesy rostlin, především pak buněčné dělení a diferenciaci. Jejich metabolizmus sehrává důležitou úlohu při regulaci růstu a vývoje kořene i nadzemní části rostliny. Molekuly tohoto regulátoru jsou vnímány prostřednictvím transmembránových proteinů - senzorových histidinkináz (HK). Ty byly poprvé identifikovány a důsledně popsány u modelového organizmu Arabidopsis thaliana v podobě tří homologů označovaných jako AHK2, 3 a 4. Cílené sekvenování rostlinných genomů moderními metodmi v posledních letech, stejně jako zavedení spolehlivých bioinformatických analytických nástrojů, umožnilo vyhledávání ortologů AHK i u hospodářsky významných plodin jako jsou kukuřice (Zea mays) nebo rýže (Oryza sativa). Genom brukve řepky - Brassica napus, není zatím veřejně dostupný prostřednictvím databází. Na základě výrazné homologie s A.thaliana se podařilo hybridizací s genomovou knihovnou B. napus identifikovat klony bakteriálních umělých chromozómů (BAC), nesoucích geny potenciálních receptorů CK (BnHK). V této práci popisuji metody reverzní genetiky a bioinformatické analýzy směřující k získání úplných sekvencí genomové DNA a cDNA všech predikovaných BnHK identifikovaných klonů BAC, dále metody klonování cDNA a transformace kvasinek touto cDNA za účelem potvrzení funkce identifikovaných genů in vivo.