Migrace bezobratlých v odlišných typech habitatů toku - Juščáková, Katarína; Pařil, Petr, 1968-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2012)
Migrácia vodných bezstavovcov je považovaná za významnú súčasť rekolonizačného mechanizmu v toku a výrazne súvisí s životnými prejavmi živočíchov (vyhľadávanie potravy, úkrytov, sexuálneho partnera, úniková reakcia atď.) V tejto bakalárskej práci som sa na malom toku pri Brnenskej priehrade venovala sledovanou migrácie vodných bezstavovcov v priebehu 24 hodín na rôznych typoch habitatátov (tôň, perej, slap, breh) a vplyvom rôznych abiotických a biotických faktorov na jej intenzitu (hĺbka vody, rýchlosť prúdu, intenzita svetla, vodivosť, pH, teplota vody, koncentrácia a nasýtenie kyslíka). Z literárnej rešerše vyplynulo, že migrácia je ovplyvnená množstvom abiotických faktorov (svetlo, teplota vody, množstvo kyslíka, typ substrátu, rýchlosť prúdu, sezonalita atď.). a majú na ňu vplyv i rôzne biotické faktory (pohlavie, vývojové štádium, parazitická infekcia atď.). Pri hodnotení migrácie makrozoobentosu som sa vďaka dostatočnému počtu jedincov zamerala na kriváka potočného (Gammarus fossarum, Koch 1835) a jeho vývojové štádia. Z meraných faktorov ovplyvňovali štatisticky významne intenzitu migrácie krivákov hlavne teplota vody (nárast migrácie s teplotou) a rýchlosti prúdu (na migráciu preferované habitáty s pomalším prúdením). Celkovo prevažoval behom 8 natáčaných sekvenciách v rámci 24 hodín pohyb proti prúdu. Na videosekvenciách boli početnejší, oproti zastúpeniu vo vzorke z metodiky Perla, adultné jedince krivákov. Adultné jedince boli ako jediné (na rozdiel od juvenilov a adultov v štádiu prekopuly) schopné využívať na migráciu i vodný stĺpec, zatiaľ čo zvyšné 2 kategórie migrovali len po dne. Pri porovnaní použiteľnosti dvoch rôznych typov povrchu podložiek (hladšia - biely plast / tmavšia - brúsny papier), na ktorých prebiehalo sledovanie migrujúcich jedincov.
Migration of aquatic invertebrates is considered as an important part of recolonisation mechanism in a stream and markedly relates to life’s activities of animals (searching for a food, refugia, sexual partner, escape reaction etc.) In this thesis I was studying migration of aquatic macroinvertebrates on a little stream near Brno reservoir during 24 hours on various types of habitat (pool, riffle, run, bank) and influences of various abiotic and biotic factors on migration rate (water depth, water velocity, light intensity, conductivity, pH, water temperature, concentration and saturation of oxygen). Literature search reveal, that migration is influenced by many abiotic factors (light, water temperature, amount of oxygen, type of substratum, water velocity, season etc.) and various biotic factors (sex, developmental stage, parasitic infection, etc.). Due to sufficient number of individuals I focus especially on freshwater shrimp Gammarus fossarum Koch, 1835 and its development stages for evaluation of macrozoobenthos data migration. The migration of G. fossarum was significantly influenced by water temperature (increase in migration in relation to temperature) and water velocity (habitats with slower flow were preferred for migration). Generally, in 8 filmed sequences within 24 hours, upstream migration dominated. Comparing to Perla samples, in the sequences of migration was higher proportion of adult gammarids, Only the adult individuals (contrary of the juveniles and adults in precopula) was able to use water column for migration, while the 2 remaining categories migrate just on the bottom. Comparison of usability of two different types of mat surface (smoother white plastic / darker abrasive paper) has shown that for monitoring of migration is more suitable mat with darker color and abrasive paper surface.
Vedoucí práce: Petr Pařil
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: blešivec potoční; migrace živočichů; vodní bezobratlí; animal migration; aquatic invertebrates; Gammarus fossarum; bakalářské práce; bachelor's theses