Migrace bezobratlých v odlišných typech habitatů toku - Juščáková, Katarína (2012)
Migrácia vodných bezstavovcov je považovaná za významnú súčasť rekolonizačného mechanizmu v toku a výrazne súvisí s životnými prejavmi živočíchov (vyhľadávanie potravy, úkrytov, sexuálneho partnera, úniková reakcia atď.) V tejto bakalárskej práci som sa na malom toku pri Brnenskej priehrade venovala sledovanou migrácie vodných bezstavovcov v priebehu 24 hodín na rôznych typoch habitatátov (tôň, perej, slap, breh) a vplyvom rôznych abiotických a biotických faktorov na jej intenzitu (hĺbka vody, rýchlosť prúdu, intenzita svetla, vodivosť, pH, teplota vody, koncentrácia a nasýtenie kyslíka). Z literárnej rešerše vyplynulo, že migrácia je ovplyvnená množstvom abiotických faktorov (svetlo, teplota vody, množstvo kyslíka, typ substrátu, rýchlosť prúdu, sezonalita atď.). a majú na ňu vplyv i rôzne biotické faktory (pohlavie, vývojové štádium, parazitická infekcia atď.). Pri hodnotení migrácie makrozoobentosu som sa vďaka dostatočnému počtu jedincov zamerala na kriváka potočného (Gammarus fossarum, Koch 1835) a jeho vývojové štádia. Z meraných faktorov ovplyvňovali štatisticky významne intenzitu migrácie krivákov hlavne teplota vody (nárast migrácie s teplotou) a rýchlosti prúdu (na migráciu preferované habitáty s pomalším prúdením). Celkovo prevažoval behom 8 natáčaných sekvenciách v rámci 24 hodín pohyb proti prúdu. Na videosekvenciách boli početnejší, oproti zastúpeniu vo vzorke z metodiky Perla, adultné jedince krivákov. Adultné jedince boli ako jediné (na rozdiel od juvenilov a adultov v štádiu prekopuly) schopné využívať na migráciu i vodný stĺpec, zatiaľ čo zvyšné 2 kategórie migrovali len po dne. Pri porovnaní použiteľnosti dvoch rôznych typov povrchu podložiek (hladšia - biely plast / tmavšia - brúsny papier), na ktorých prebiehalo sledovanie migrujúcich jedincov.