Hodnocení metod pro stanovení biodostupnosti perzistentních organických polutantů v sedimentech - Kosková, Pavla; Vrana, Branislav, 1971-; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2012)
Monitorování kontaminace dnových sedimentů persistentními organickými látkami (POP) je založeno na stanovení celkových nebo normalizovaných koncentrací kontaminantů. Tento postup ale neumožňuje rozlišit mezi volně rozpustnou a sorbovanou frakcí a je více zaměřen na stanovení celkového obsahu kontaminantů než na měření jejich aktivity a dostupnosti. Podle dostupných důkazů mají tradiční empirické modely distribuce kontaminantů v systému sediment-voda mají tendenci nadhodnocovat rovnovážné koncentrace látek rozpuštěných v pórové vodě. Protože mnoho laboratorních a terénních studií demonstrovalo, že biologické efekty v bentických organismech obecně nezávisí na celkové koncentraci kontaminantů v sedimentech, je nutno vyvinout alternativní a reprezentativní metody stanovení biodostupné frakce kontaminantů v sedimentech. Cílem této práce je stanovit volně rozpuštěnou koncentraci perzistentních organických látek (POP) v pórové vodě sedimentů, odhadnout rozdělovací koeficienty POP v systému s
Monitoring of bottom sediments contamination by persistent organic pollutants (POPs) is based on the determination of total concentrations of contaminants or standardized. This procedure but does not distinguish between soluble and loosely sorbed fraction and is more focused on determining the total content of contaminants than the measurement of their activity and availability. According to available evidence, empirical models have a traditional distribution of contaminants in the sediment-water systems tend to overestimate the equilibrium concentration of substances dissolved in pore water. Because many laboratory and field studies demonstrated that biological effects in benthic organisms generally depend on the total concentration of contaminants in sediments, it is necessary to develop alternative methods of determination and representative of the bioavailable fraction of contaminants in sediments. The aim of this study is to determine freely dissolved concentrations of persistent
Vedoucí práce: Branislav Vrana
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: dimethylpolysiloxany; monitoring; perzistentní organické polutanty; polycyklické aromatické uhlovodíky; polyethylenglykoly; sedimenty; znečištění vod; monitoring; persistent organic pollutants; polycyclic aromatic hydrocarbons; sediments; water pollution; Dimethylpolysiloxanes; Polyethylene Glycols; diplomové práce