Stanovení perfluorovaných látek (PFCs) v ovzduší - Karásková, Pavlína; Bečanová, Jitka; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2012)
Diplomová práce se skládá z teoretického úvodu popisujícího vlastnosti perfluorovaných látek (PFCs), jejich výrobu a použití. Značná část teoretické části je věnována výskytu PFCs v environmentálních složkách, zejména pak ve vodě a ovzduší, a možnému transportu či degradaci v prostředí. Následuje část popisující vzorkování cílových analytů pomocí aktivních a pasivních vzorkovacích technik za použití různých vzorkovacích médií (polyuretanová pěna, XAD-pryskyřice, křemenné filtry). Metoda použitá pro stanovení PFCs v environmentálních matricích zahrnuje extrakci, čištění a závěrečnou analytickou metodu. Ta se může lišit dle cílových analytů. Praktická část je zaměřena na vývoj metod pro stanovení PFCs, které se vyskytují v ovzduší. Jedná se především o perfluoro-oktansulfonamidy (FOSAs) a perfluorooktansulfonamidoethanoly (FOSEs), které se stanovují pomocí HPLC-MS/MS. U fluorovaných telomerních alkoholů (FTOHs) je možné využít jak HPLC-MS/MS tak GC-MS. Práce se věnuje metodám přípravy vz
The diploma thesis consists of the theoretical introduction describing the properties, production and use of perfluorinated compounds (PFCs). A significant part of theoretical part of work is devoted to the occurrence of PFCs in the environmental matrices (especially in water and air) and possible transport and degradation in the environment. The following chapter describes the active and air passive sampling method using various sampling media (polyurethane foam, XAD-resin, quartz filters). Method used for the determination of PFCs in environmental matrices includes extraction, clean-up step and final analysis. The practical part is focused on development of an analytical method for the determination of PFCs. Both, perfluorooctanesulfonamides (FOSAs) and perfluorooctanesulfon-amidoethanols (FOSEs) are determined using HPLC-MS/MS. For fluorinated telomer alcohols (FTOHs) can be used both, HPLC-MS/MS and GC-MS. Optimizing of these methods is detailed described in practical part of diplo
Vedoucí práce: Jitka Bečanová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: extrakce (chemie); fluorotelomerní alkoholy; pasivní vzorkování; perfluorované sloučeniny; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; extraction (chemistry); fluorinated telomer alcohol; high performance liquid chromatography; passive sampling; perfluorinated compounds; diplomové práce