Stanovení perfluorovaných látek (PFCs) v ovzduší - Karásková, Pavlína (2012)
Diplomová práce se skládá z teoretického úvodu popisujícího vlastnosti perfluorovaných látek (PFCs), jejich výrobu a použití. Značná část teoretické části je věnována výskytu PFCs v environmentálních složkách, zejména pak ve vodě a ovzduší, a možnému transportu či degradaci v prostředí. Následuje část popisující vzorkování cílových analytů pomocí aktivních a pasivních vzorkovacích technik za použití různých vzorkovacích médií (polyuretanová pěna, XAD-pryskyřice, křemenné filtry). Metoda použitá pro stanovení PFCs v environmentálních matricích zahrnuje extrakci, čištění a závěrečnou analytickou metodu. Ta se může lišit dle cílových analytů. Praktická část je zaměřena na vývoj metod pro stanovení PFCs, které se vyskytují v ovzduší. Jedná se především o perfluoro-oktansulfonamidy (FOSAs) a perfluorooktansulfonamidoethanoly (FOSEs), které se stanovují pomocí HPLC-MS/MS. U fluorovaných telomerních alkoholů (FTOHs) je možné využít jak HPLC-MS/MS tak GC-MS. Práce se věnuje metodám přípravy vz