Monitoring kvality městského a venkovského ovzduší pomocí borového jehličí - Chropeňová, Mária (2012)
Diplomová práce Monitoring městského a venkovského ovzduší pomocí borového jehličí je zaměřená na biomonitoring vnějšího ovzduší, který využívá jako formu pasívního vzorkování právě jehlice. Tahle matrice je velice vhodným rostlinným bioindikátorom z důvodu obsahu voskových vrstev v struktuře jehlic, akumulace lipofilních látek a vysoké dostupnosti. Je to matrice vhodná i k několikaletému monitoringu, protože se jedná o rostliny stále zelené, proto poskytující informace o dlouhodobých časových trendech. Předložená diplomová práce se zaměřuje na vzorkování jehlic z dvou druhů stromů (Pinus nigra a Pinus sylvestris) z městské oblasti (Brno) a z pozaďové lokality (Košetice), jejich analýzu a vyhodnocení koncentrací polycyklických aromatických uhlovodíků ve stříhaných jehlicích. V teoretické časti je v krátkosti uvedený popis perzistentních organických polutantů, polycyklických aromatických uhlovodíků, následně důležité informace o biomonitoringu, struktuře jehlic a stručný přehled studií,