Určování zdrojů persistentních organických polutantů - Hošková, Kateřina (2012)
Tato diplomová práce se věnuje výpočtům a studiu diagnostických poměrů, které jsou jednou z metod určování zdrojů perzistentních organických polutantů v prostředí. Konkrétně se práce zaměřuje na aplikaci této metody k určování zdrojů polycyklických aromatických uhlovodíků. Snaží se o kritické zhodnocení nejistot, které jsou s používáním této metody spojeny. V první části byla k tomu účelu využita data získaná během pilotní studie MONET-Afrika, která probíhala u pěti lokalit po celý rok 2008. Z těchto dat byly vypočítány 4 různé diagnostické poměry, u kterých byl hodnocen možný vliv požárů savan v blízkosti sledovaných lokalit a pohyb vzdušných mas na změny jejich hodnot. Ukázalo se, že míra vlivu požárů není tak velká, jak by se dalo předpokládat. Druhá část se formou pilotní laboratorní studie zabývala možným vlivem degradace polycyklických aromatických uhlovodíků na hodnoty jejich diagnostických poměrů. Byly provedeny celkem tři různé degradační pokusy na dvou různých typech částic