Perzistentní organické polutanty ve vnitřním prostředí - Benešová, Jana (2012)
Tato práce je zaměřena na vlastnosti polybromovaných zpomalovačů hoření (BFR), perfluorovaných látek (PFC) a polychlorovaných bifenylů (PCB), jejich výskyt a chování v životním prostředí. BFR i PFC jsou perzistentní organické polutanty (POPs), které se hojně využívají v průmyslu. BFR se využívají do všech hořlavých materiálů, aby zpomalily proces hoření. PFC jsou látky s dobrými tepelnými a chemickými vlastnostmi, a proto se často používají jako chladiva a též jako zpomalovače hoření do hasicích přístrojů. PCB jsou látky, které už se v současné době nevyrábějí, ale byly používány v minulosti, ve velkých množstvích, především v letech 1930 - 1970. PCB byly nalezeny i v oblastech, kde se nikdy nepoužívaly (Antarktida), protože jsou velmi perzistentní a mohou putovat vzduchem daleko od urbanizovaných oblastí. Všechny zde zmíněné látky se uvolňují ve velké míře do ovzduší, proto byla realizována případová studie na reprezentativní skupině bytů. Byty se lišily především stářím, jestli pro