Discourse strategies of storytelling, intertextuality and metaphor in American printed advertising - Nemčoková, Katarína (2012)
Táto dizertačná práca skúma uplatnenie diskurzných stratégií rozprávania príbehov, intertextuality a metafory v tlačenej reklame. Na tieto stratégie nahliada ako na prostriedky dávajúce viac moci nad diskurzom prijímateľovi reklamy a to tým, že mu umožňujú vytvoriť a následne vyplniť tzv. mentálny priestor. Textové náznaky skúmaných stratégií umožňujú vytvorenie mentálneho priestoru a ten potom prijímateľ vyplní vlastnými konceptuálnymi konštruktami. Tri skúmané stratégie sú využívané hlavne na propagáciu produktov, ktoré vyžadujú väčšie emotívne a menšie racionálne zapojenie budúceho konzumenta