Úspešný vývin v kontexte psychológie celoživotného vývinu - Millová, Katarína, 1983- (2012)
Cieľ výskumu: Vo výskume sme sa zamerali na úspešný vývin v kontexte viacerých životných období u účastníkov Brnianskeho výskumu celoživotného vývinu človeka. Zaujímalo nás prepojenie objektívnych aj subjektívnych zložiek adaptívneho fungovania v rozmedzí 38 rokov. Zamerali sme sa na štrukturálnu aj dynamickú stránku, na stabilitu a zmeny v psychologických a sociálnych charakteristikách, ale aj na makrosociálne aspekty úspešného vývinu. Metódy: V detstve a adolescencii (6-16 rokov; N = 331-380) sme vybrali metódy, ktoré sa týkali podporujúceho rodinného prostredia (napr. typ rodiny), kognitívno-akademických charakteristík (napr. školský prospech) a osobnosti (napr. sebahodnotenie). V strednej dospelosti (38-44 rokov; N = 83) sme psychologické charakteristiky skúmali väčšinou kvantitatívne (napr. Eysenckov osobnostný dotazník) a sociálne charakteristiky sme zisťovali pomocou Kalendára životnej histórie (napr. kariérna orientácia). Výsledky: Ľudia, ktorí v dospelosti úspešne fungujú na