Brněnské kamnové kachle období gotiky - Loskotová, Irena, 1958- (2011)
Práce se soustředí na katalogizaci a vyhodnocení vrcholně a pozdně středověkých reliéfně zdobených kachlů z královského města Brna a jeho předměstí na základě ikonografické analýzy opírající se o řadu analogií z domácí i zahraniční kachlové produkce i z vysokého umění. Krom typologické a materiálové charakteristiky souboru sleduje projevy cizích vlivů v domácím kachlovém reliéfu a k upřesnění chronologie využívá i historických souvislostí