Rozšíření některých jednoletých sveřepů (Bromus) v České republice - Marvanová, Kristýna (2012)
Bakalářská práce se zabývá rozšířením jednoletých sveřepů Bromus arvensis, B. commutatus, B. japonicus, B. racemosus, B. secalinus a B. squarrosus v České republice. Studovala jsem herbářové doklady z 12 veřejných herbářů, a to BRNL, BRNU, CB, FMM, herb. Paulič, CHOM, OL, OSM, ROZ, PL, VM a VYM. Na základě znaků v květenách a pomocí určovacích klíčů jsem revidovala nebo určila 734 herbářových dokladů sveřepů, které byly sebrány na území České republiky, z nichž 299 položek připadlo druhu Bromus japonicus, 156 druhu B. commutatus, 140 druhu B. secalinus, 65 druhu B. arvensis, 57 druhu B. racemosus a 17 druhu B. squarrosus. Lokality jsem přepsala do databáze, pomocí topografických a historických map určila její polohu a odečetla zeměpisné souřadnice. Výsledkem práce je databáze revidovaných položek a mapy rozšíření jednotlivých druhů v rámci České republiky. Bromus arvensis se vyskytuje převážně v teplých a mírně teplých pahorkatinách a nížinách jižní Moravy a Čech. Podobný areál má i B. commutatus. Bromus japonicus je druhem suchých, teplých až mírně teplých oblastí, ostatní výskyty jsou přechodné nebo jednorázové. Bromus racemosus se řadí mezi vzácné druhy termofytika a mezofytika v současnosti se vyskytuje na jediné lokalitě v Bílých Karpatech. Bromus secalinus se vyskytoval na celém území převážně ve středních polohách jako plevel ozimého obilí a v současnosti je velmi vzácný. Bromus squarrosus se u nás přirozeně vyskytuje jen na jihozápadní Moravě západně od Znojma a na severní Moravě u Štramberka, zatímco na ostatní lokality byl zavlečen.