Vlastnosti a možnosti regulace mutantních forem proteinu p53 - Polák, Martin (2012)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem mutací nádorového supresoru proteinu p53 na jeho funkci a jejich celkový dopad na buněčné procesy. Mutantní varianta proteinu p53 se nachází zhruba u poloviny všech zhoubných nádorů člověka. Mnohé z těchto mutovaných variant vykazují odlišnou a někdy i antagonickou funkci oproti standardu. Často mohou i tlumit efekt ostatních nádorových supresorů. Porozumění těchto procesů nám může ukázat novou cestu k léčbě nádorů spojených s mutací genu p53.