Genetické metody určení skupiny ABO systému z lidského kosterního materiálu - Kovaříková, Helena (2012)
Cílem této práce je shrnout existující genetické metody určování skupin AB0 a vybrat nejvhodnější postupy pro analýzu kosterních pozůstatků. V první části je popsána historie výzkumu krevních skupin a jejich sérologické určování, které však není vhodné pro analýzu degradované kostní tkáně. Další část práce pojednává o molekulárně genetických procesech utvářejících charakteristický fenotyp krevních skupin, díky jejichž poznání mohly být vyvinuty metody genotypizace. Poslední úsek textu shrnuje genetické metody, které můžou sloužit k určení krevních skupin systému AB0. Nakonec jsou jednotlivé metody porovnány a vybrány nejvhodnější pro analýzu kosterních pozůstatků.