Působení LOX/COX inhibitorů na buňky sarkomů in vitro a in vivo - Zamazalová, Nikola (2012)
Sarkomy jsou zhoubné nádory mezenchymálního původu, které se dělí na sarkomy kostí a sarkomy měkkých tkání. 5-Lipoxygenáza (5-LOX) a cyklooxygenáza-2 (COX-2) jsou nepostradatelné enzymy v metabolismu kyseliny arachidonové, jejíž produkty jsou prozánětlivé leukotrieny a prostaglandiny. Dlouhodobý zánět může mít významný vliv na vznik a vývoj nádorových onemocnění, včetně sarkomů. Hledají se proto vhodné inhibitory enzymů 5-LOX a COX-2, které buď samotné, nebo v kombinaci s jinými chemoterapeutiky zabrání progresi rakoviny a nebudou vykazovat závažné vedlejší účinky. V bakalářské práci je shrnuta obecná charakteristika sarkomů a enzymů 5-LOX a COX-2. Dále je zde uveden přehled v současnosti užívaných inhibitorů těchto enzymů a výsledky studií, které popisují působení inhibitorů 5-LOX a COX-2 na sarkomové buněčné linie in vitro, v modelových organismech in vivo i jejich aplikaci v klinických studiích.