Molekulární problematika onemocnění osteogenesis imperfekta - Slezáková, Simona; Fajkusová, Lenka, 1963-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2012)
Cílem bakalářské práce je popis molekulárních mechanismů vedoucích k onemocnění osteogenesis imperfekta (OI) a vztah mezi genotypem a fenotypem pacientů s OI. OI je autozomálně dědičné onemocnění vyznačující se sníženým množstvím kostní hmoty a náchylností ke zlomeninám. Jeho dominantní forma je způsobena mutacemi v genech COL1A1 a COL1A2 kódujících kolagen typu I. Méně časté jsou recesivní mutace, které postihují geny podílející se na posttranslační modifikaci a skládání kolagenu typu I a jeho interakci s integriny. Mechanismus vzniku OI a korelace mezi genotypem a jednotlivými fenotypovými projevy nebyly dosud plně objasněny. Léčba je zatím omezena pouze na zmírnění příznaků pomocí bisfosfonátů, ale v budoucnosti se uvažuje o genové terapii.
The aim of the bachelor thesis is the description of the molecular mechanisms leading to a disorder called osteogenesis imperfecta (OI) and the relationship between genotype and phenotype of pacients with OI. OI is an autosomal hereditary disorder characterized by low bone mass and susceptibility to fractures. Its dominant form is caused by mutations in genes COL1A1 and COL1A2, which encode type I collagen. Less often mutations are recessive. These affect genes involved in post-translational modification, folding of type I collagen and its interaction with integrins. The mechanism contributing to OI and the correlation between phenotype and genotype have not been fully elucidated yet. The treatment is limited only to alleviation of symptoms thanks to taking bisphosphonates. However, it is taken under consideration to use gene therapy in the future.
Vedoucí práce: Lenka Fajkusová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: dědičné nemoci; geny; osteogenesis imperfekta; genes; hereditary diseases; bakalářské práce; bachelor's theses