Plasticita chromatinu a epigenetika embryonálních kmenových buněk - Přikrylová, Terézia (2012)
V této bakalářské práci je rozebraná plasticita chromatinu a epigenetika embryonálních kmenových buněk. Pro lepší pochopení je v první části popsaná základní charakteristika kmenových buněk a jejich morfologie. Jako klíčové vlastnosti jsou určené schopnost sebeobnovy a pluripotence. Z tohoto důvodu jsou faktory pluripotence rozdělené do třech skupin, přičemž každá z nich je detailně popsaná. Účinek těchto faktorů na samotné geny je ovlivněný úrovní sbalení chromatinu, která je regulovaná epigenetickými změnami. V práci je kladen velký důraz na epigenetické úpravy histónů, které jsou provázány s ostatními epigenetickými znaky, jako například metylace DNA. Nakonec je v závěru práce diskutovaná korelace mezi plasticitou chromatinu a potenčním stavem kmenových buněk, s vyzdvihnutím důležitosti HP1 proteinu.