Molekulární charakteristika profágů a jejich role v patogenitě stafylokoků - Mináriková, Daniela (2012)
Ve své bakalářské práci se věnuji molekulární charakteristice a významu bakteriofágů v patogenitě a genomové diverzitě stafylokoků. Fágy, které se integrují do genomu bakterie (profágy), mění fenotyp nepatogenních stafylokoků k produkcí enterotoxinů (způsobují otravu jídlem, TSS), exfoliatinů (způsobují SSSS), cytotoxinů (způsobují smrtelnou hemolytickou pneumonii u dětí) a imunomodulátorů. Fágy slouží jako vektory pro horizontální přenos chromozomálních a plazmidových genů virulence a rezistence v procesu známém jako generalizovaná transdukce. Většina kmenů obsahuje ve svém genomu jeden až čtyři profágy. V bakalářské práci uvádím výsledky in silico analýzy kompletních genomických sekvencí 29 kmenů Staphylococcus aureus a 9 kmenů dalších šesti stafylokokových druhů s cílem zjistit přítomnost profágů v každém z genomů.