Waldenströmova makroglobulinémie - Novák, Luboš (2012)
Waldenströmova makroglobulinémie je raritní lymfoproliferativní onemocnění, které je v současnosti klasifikováno do skupiny lymfomů. Maligní B buňky infiltrují kostní dřeň nebo lymfatické orgány a v séru pacientů se vyskytuje monoklonální imunoglobulin. Toto onemocnění se vyskytuje s četností zhruba 3 případů na milion lidí a zahrnuje 1 až 2 % hematologických nádorů. Waldenströmova makroglobulinémie je v současnosti nevyléčitelné onemocnění s mediánem přežití 5 let.