Léčba mnohočetného myelomu - Matějíková, Jana (2012)
Ve své bakalářské práci se věnuji léčbě mnohočetného myelomu (MM), a to v kontextu nových léků, konkrétně inhibitorů proteazomu. MM představuje 10 % všech hematoonkologických a 1 % všech maligních onemocnění. Současná léčba MM je charakterizována érou nových léků, thalidomidu, lenalidomidu a bortezomibu, které výrazně zlepšily prognózu tohoto jinak těžce léčitelného onemocnění. Poznání mechanismů účinku proteazomových inhibitorů na molekulární úrovni a identifikace limitů této vysoce potentní skupiny antimyelomových terapeutik může do budoucna přispět ke změně statutu MM na chronické onemocnění.