Histonový kód a jeho funkční význam - Franek, Michal (2012)
V této bakalářské práci se věnuji popisu histonových modifikací v širším kontextu epigenetických procesů. Histonové modifikace jsou posttranslační změny histonových konců, které zprostrědkují interakce protein-protein. Představují významnou a variabilní složku epigenetické regulace přepisu genů. Tato práce si neklade za cíl prezentovat všechny známé histonové modifikace. Hlavním cílem je na několika příkladech ilustrovat komplexní vztahy mezi histonovými modifikacemi a jejich proteinovými partnery při řízení fyziologických procesů v rámci buňky. Také chci ve své práci zdůraznit, že jediná modifikace může mít rozličné funkce v závislosti na pozici modifikovaného aminokyselinového zbytku a epigenetickém prostředí. V této práci se snažím řešit některé zásadní otázky ohledně koncepce histonového kódu a dědičnosti histonových modifikací.