Identifikace a funkční testy nádorových kmenových buněk - Harsányiová, Jana (2012)
Nádorové kmenové buňky (cancer stem cells, CSCs) tvoří v nádoru charakteristickou subpopulaci buněk, která má schopnost sebeobnovy a potenciál pro diferenciaci. Tyto buňky řídí procesy tumorigeneze a jsou schopny tvorby diferencovaných progenitorových buněk. Esenciální roli při procesech sebeobnovy a diferenciace hrají specifické signální dráhy. Deregulace těchto drah vede k iniciaci vzniku nádorového onemocnění. Identifikace subpopulací CSCs z různých nádorových tkání se provádí na základě exprese charakteristických markerů těchto buněk. Mezi nejvýznamnější a v praxi nejvíce využívané markery patří CD133, CD44, CD24, CD138, CD90 a ALDH (aldehyddehydrogenáza). Schopnost sebeobnovy, diferenciace a iniciace tvorby nádoru se dokazuje pomocí funkčních in vivo a in vitro testů.