Kontrolní body buněčného cyklu a oprava DNA ve vztahu k protinádorové terapii - Figulová, Jana (2012)
Odpověď buňky na poškození DNA (tzv. DNA damage response; DDR) zahrnuje koordinovanou reakci proteinů zastavujících buněčný cyklus v klíčových kontrolních bodech, zejména G1/S a G2/M, a dále reparaci poškozené DNA. Pokud tato reparace není možná, spouští buňka programovanou buněčnou smrt - apoptózu. Na indukci apoptózy je také založena (téměř) veškerá protinádorová terapie zahrnující cytostatika a ionizující záření. Tato modelová situace je komplikována mutacemi a genomickými aberacemi v důležitých genech účastnících se DDR. Bakalářská práce shrnuje poznatky o kontrolních bodech buněčného cyklu a možnostech zablokování oprav DNA, jakožto prostředku protinádorové terapie. Práce je zaměřena zejména na koncept syntetické letality.