Transdiferenciace in vitro a in vivo - Brzezina, Jáchym (2012)
Transdiferenciace spočívá v přeměně jedné terminálně diferencované buňky na jinou terminálně diferencovanou buňku odlišného typu. Cílem této bakalářské práce je shrnout obecné charakteristiky transdiferenciace in vitro a in vivo a popsat možnou molekulární podstatu. Dále jsou uvedeny metody, kterými se v současnosti transdiferenciace provádí včetně příkladů některých konkrétních přeměn, které byly v minulosti úspěšně provedeny. Poslední část této bakalářské práce se zabývá možnostmi využití těchto manipulací jak v základním výzkumu, tak v klinické medicíně včetně konkrétních příkladů.