Přírodní poměry a flóra území západně od Uherského Ostrohu - Galušková, Hana (2012)
Přírodní poměry a flóra území západně od Uherského Ostrohu. Práce je zaměřena na charakteristiku důležitých přírodních poměrů území západně od Uherského Ostrohu a klíčovou částí je dokumentace dosavadních floristických údajů. Je zpracována převážně metodou rešerše a kompilace. Území leží ve střední části Dolnomoravského úvalu, v nadmořské výšce 176-190 m n. m. a jeho rozloha je přibližně 54,8 km2. Celé území náleží do povodí řeky Moravy, která je zde také hlavním tokem. Největší vodní plochu tvoří štěrková jezera západně od Ostrožské Nové Vsi. Klima je teplé. Území leží na pokleslých flyšových krách, překrytých čtvrtohorními usazeninami. Nejčastějšími půdami jsou fluvizemě glejové a černice. Potenciální přirozenou vegetaci tvoří lužní lesy asociace Fraxino-pannonicae Ulmetum. V současné vegetaci převládají luční a pastvinná náhradní společenstva. Většina území je odlesněna a zemědělsky využívána. V prostudované literatuře se k flóře studovaného území nebo jeho bezprostředního okolí nachází celkem přes 2700 odkazů. K území se s jistotou váží údaje o výskytu 426 druhů cévnatých rostlin. Vzhledem k množství nepřesně lokalizovaných nálezů se k území může vztahovat i více než 1000 taxonů.