Frikce finančního trhu v období ekonomické krize: DSGE model české ekonomiky - Tvrz, Stanislav, 1987- (2012)
Tato práce analyzuje efekty finančních frikcí v české ekonomice v období globální ekonomické krize. Analýza je provedena za využití dynamického stochastického modelu všeobecné rovnováhy malé otevřené ekonomiky (DSGE SOE) s finančním akcelerátorem. Model je pomocí bayesiánských metod identifikován na reálných historických datech. Při analýze chování modelové ekonomiky je použita metoda impulzních odezev, varianční a šokové dekompozice a rekurzivní estimace. Pro přesnější vymezení efektů finančních frikcí jsou také výsledky základního modelu porovnány s jeho upravenými verzemi bez finančních frikcí.