Bayesiánský přístup k modelům kvalitativních a omezených vysvětlovaných proměnných - Šaling, Marián (2012)
Cílem diplomové práce je představení bayesiánského přístupu a aplikace bayesiánských modelů kvalitativních a omezených závislých proměnných při predikci rizika nesplacení úvěru. Práce se nejprve věnuje definicím základních pojmů a vysvětlením souvislostí mezi bayesiánskou analýzou a kredit skóringem. Schopnost zahrnout apriorní informace do modelu může být obzvlášť výhodná v případech, kdy jsou dostupné jen malé datové soubory, proto aplikujeme v další části práce bayesiánský probit a bayesiánskou logistickou regresi na vzorek údajů z 334 malých podniků. Pro srovnání bayesiánského a frekventistického přístupu obsahuje práce i frekventistickou logistickou regresi. Závěrečná část obsahuje porovnání modelů pomocí standardních jednotek kvality skóringových modelů a interpretaci výsledků.