Bayesovské metody analýzy rizika - Mišík, Jozef (2012)
Diplomová práca sa venuje analýze operačného rizika v oblastiach bankovníctva a poisťovníctva pomocou Bayesovských sietí. Najskôr je predstavený bayesovský prístup k pravdepodobnosti spolu so základnými pojmami a vzťahmi. Po zadefinovaní operačného rizika banky nasleduje súhrn základných aj pokročilých metód jeho merania v súlade s regulatórnou zmluvou Bazilej II. Okrem všeobecnej teórie Bayesovských sietí sa práca venuje najmä problematike učenia ich parametrov z dát. Nakoniec je vypracovaný praktický príklad, v ktorom je Bayesovská sieť použitá na analýzu rizika poistných podvodov.