Profit testing - Maňáková, Karolína (2012)
Cílem diplomové práce je charakterizovat profit testing. Profit testing je moderní přístup ocenění životního pojištění na základě stanovení určitého zisku. Nejprve se práce zabývá klasickým oceněním životního pojištění a kalkulací pojistného. Dále teoreticky popisuje profit testing, kritéria ziskovosti a zařazuje profit testing v kontrolním cyklu pojišťovny a stručně popisuje implicitní hodnotu a její úlohu v pojištění. Poslední část je zaměřena na finanční toky v investičním životním pojištění, kde postupně doplňujeme jednotlivé parametry a pozorujeme změny. Na závěr práce je uveden modelový příklad profit testingu v investičním životním pojištění, který shrnuje všechny parametry.