Jednoduchá teorie reklamy jako statku či zla - Lenková, Tatiana; Paseka, Jan, 1962-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2012)
Táto práce se zabývá teorií reklamy podle G. S. Beckera, v níž je reklama považována za komplement k propagovanému statku a vstupuje do užitkových funkcí spotřebitelů. První kapitola obsahuje hlavní momenty Beckerová života. Historie a základní vlastnosti reklamy jsou předmětem druhé kapitoly. V třetí kapitole se seznamujeme se základními poznatky z teorie preferencí a teorie spotřebitele. V rámci čtvrté kapitoly se zaměřujeme na optimalizaci firmy a optimalizaci spotřebitele a v závěrečné kapitole zkoumáme vliv reklamy na blahobyt. Cílem této práce je matematicky podložit a zpřehlednit Beckerovu teorii reklamy.
This thesis deals with the theory of advertising according to G.S. Becker, in which the advertising is considered to be a complement to propagated goods, and enters the utility functions of consumers. The first chapter covers the main moments of Becker's life. The history and basic properties of advertising are contained in the second chapter.In the third chapter we get familiar with the essential knowledge of theory and the theory of consumer preferences. The fourth chapter focuses on firm optimization and consumer optimization and in the final chapter we examine the impact of advertising on welfare. The aim of this work is to mathematically substantiate and clarify the Becker's theory of advertising.
Vedoucí práce: Jan Paseka
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: reklama a propagace; spotřebitelské chování; teorie prefence; advertising; consumer behavior; preference theory; diplomové práce; master's theses