Vliv příměsí na disociaci molekulárních plynů v plazmatu - Volfová, Martina, 1982- (2012)
Práce se zabývá výzkumem disociace molekulárních plynů v nízkoteplotním mikrovlnném plazmatu buzeném ve směsích N2-O2, dále pak v N2-H2 a H2-O2. Částice produkované takovýmito výboji mají bohaté praktické uplatnění -- různé povrchové úpravy materiálů, čištění, či sterilizace bakterií pro lékařské účely. Experimentální uspořádání umožňuje přidávat příměs dvěma způsoby: 1) společně s hlavním plynem do výboje, 2) do dohasínajícího plazmatu. Koncentrace částic v dohasínání jsou měřeny metodou EPR (elektronová paramagnetická rezonance) a OES (optická emisní spektroskopie), pro detekci elektronů je použita rezonátorová metoda využívající EPR rezonátor. Výsledky naměřených závislostí sledovaných koncentrací pro směs N2-O2 jsou srovnávány s počítačovou simulací. Tato srovnání nám umožňují lepší náhled do probíhajících procesů a umožňují optimalizaci produkce požadovaných částic pro praktické využití. Na závěr jsou uvedeny některé tipy pro další pokračující výzkum.