Hledání optimální doby pro zavedení eura v ČR - Paleta, Tomáš, 1979- (2012)
Cílem této disertační práce je srovnat možné přístupy k hledání optimální doby pro zavedení eura, navrhnout alternativní kritéria pro posouzení připravenosti země přijmout euro a identifikovat slabé a silné stránky těchto přístupů při zavedení eura v ČR včetně jejich důsledků. Cílem práce tedy není nalezení konkrétního data zavedení eura v ČR. V rámci zkoumaného problému se zaměřujeme na dva spolu úzce související okruhy. Prvním okruhem je teorie optimálních měnových oblastí. Analýzou teoretických východisek teorie optimálních měnových oblastí a srovnáním empirických studií identifikujeme možnosti a limity teorie optimálních měnových oblastí při hledání optimální doby zavedení eura. Druhým okruhem jsou konvergenční kritéria vzešlá ze Smlouvy o Evropské unii. V rámci analýzy těchto kritérií identifikujeme jejich slabá místa, vazbu na teorii optimálních měnových oblastí, politické faktory jejich vzniku a v návaznosti na to navrhujeme alternativní ukazatele, jejichž plnění by lépe posuzov