Imunochemická a mikrobiologická metoda stanovení plazmatických a erytrocytárních folátů a vliv přítomnosti antifolátových terapeutik - Řiháček, Michal (2012)
Při léčbě nádorových onemocnění se již dlouhodobě v klinické praxi využívají cytostatika, která zasahují do folátového metabolismu. Jedním z těchto přípravků je methotrexát. Klinická aplikace methotrexátu se z velké části opírá o jeho biochemickou kvantitativní analýzu v tělních tekutinách, která poskytuje lékařům informace využitelné k monitorování průběhu léčby a dávkování leucovorinu. Teoretická část práce sumarizuje přehled základních forem kyseliny listové, které se za fyziologických podmínek v lidském těle vyskytují a jejich zařazení do jednotlivých kompartmentů organismu. Rovněž se věnuje vlivu methotrexátu na folátový metabolismus a možnostem jeho aplikace. Cílem experimentální části této bakalářské práce je najít způsob, kterým by bylo možné statimově stanovit intracelulární polyglutamylované formy léčiva, jenž jsou za normálních podmínek přímému stanovení nepřístupné. Byla testována a hodnocena možnost stanovení volného plazmatického methotrexátu na pozadí erytrocytárního ...