Analýza mykolových kyselin hmotnostní spektrometrií s laserovou desorpcí/ionizací za účasti matrice - Eklová, Nikol (2012)
Tato bakalářská práce je věnována optimalizaci metodiky MALDI-TOF MS při měření standardu mykolových kyselin. Jejich analýza se v poslední době stala možným přístupem ke zkoumání archeologických nálezů kostí, využitelný pro studium vývoje a výskytu tuberkulózy. Jsou zkoumány vlivy typu dopantu, jeho koncentrace, koncentrace použité matrice a metody nanášení vzorku. Dále jsou testovány různé druhy extrakce vzorku recentní kosti.