Modely in vitro studia imunomodulací vyvolaných toxickými látkami - Holubcová, Pavla (2012)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku imunomodulací vyvolaných toxickými látkami. Zvláštní pozornost je specificky věnována autoimunitnímu onemocnění. Ačkoliv řada studií již prokázala spojitost mezi expozicí chemickým látkám z životního prostředí a vznikem či zhoršením příznaků autoimunitních onemocnění, dodnes nebyla tato problematika do hloubky prostudována. V rámci této studie byl vypracován přehled možností experimentálního studia vlivů chemikálií na imunitní systém in vitro a in vivo. V praktické části byl sledován specifický potenciál dioxinové toxicity produktu tryptofanové fotooxidace 6-formylindolo[3,2-b]karbazolu jakožto endogenního ligandu arylhyrokarbonového receptoru (AhR) ve srovnání s referenční látkou 2,3,7,8-tetrachlorodibenzo-p-dioxin (TCDD) s pomocí in vitro testu s transgenní buněčnou linií krysího hepatomu H4IIE-luc obsahující reportérový gen pro luciferázu.