Úloha asymetrického dimethylargininu ve fyziologii profesionálních fagocytů - Twarógová, Michaela (2012)
V této bakalářské práci byl sledován vliv endogenního inhibitoru synthasy oxidu dusnatého, asymetrického dimethylargininu, na fyziologickou odpověď makrofágů v klidovém a zánětlivém stavu. Práce byla zaměřena především na sledování produkce oxidu dusnatého in vitro buněčnou linií peritoneálních makrofágů RAW 264.7 a makrofágů izolovaných z kostní dřeně myší. Speciální pozornost byla věnována sledování exprese proteinů (inducibilní synthasy oxidu dusnatého, „Toll-like“ receptorů, transkripčního faktoru-kappaB), které jsou důležitou součástí intracelulárních signálních drah, spojených s aktivací makrofágů pomocí bakteriálního endotoxinu. K tomuto účelu byly využity specifické metody, jako spektrofotometrické stanovení nitritů Griessovou metodou a Western Blot pro sledování exprese proteinů.