Faktory ovlivňující regulaci expresi genu ferA bakterie Paracoccus denitrificans - Šatná, Barbora (2012)
K detekci genové exprese ferA v bakterii Paracoccus denitrificans byl využit reportérový enzym β-galaktosidasa. Experimenty byly prováděny v aerobním médiu v prostředí s nízkou koncentrací železa a v přítomnosti Fe(III)-(DHB)3. Postupná limitace železa pro bakterii znamenala zpomalení jejího růstu. Obdobné vlastnosti vykazoval kmen s přerušeným ferA. Vypočtené aktivity β-galaktosidasy v závislosti na čase a vzrůstajícím zákalu bakteriální kultury postupně klesaly. Pro nejnižší koncentraci železa v prostředí se aktivita reportérového enzymu neměnila. Kmen s přerušeným ferA v přítomnosti Fe(III)-(DHB)3 vykazoval téměř identický růst jako v podmínkách s limitujícími koncentracemi železa. Aktivita β-galaktosidasy pro nejvyšší koncentraci Fe(III)-(DHB)3 se neměnila jako v případě nejnižší koncentrace volného železa. Exprese genu dosahuje relativně nejvyšších hodnot s dostatečnou limitací železa nebo při nejvyšší použité koncentraci Fe(III)-(DHB)3.