Vybrané metody kvadratického programování - Jiříčková, Věra; Došlý, Ondřej, 1956-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2012)
Tato práce se zabývá kvadratickým programováním speciálně pak Wolfeho metodou. Cílem této práce je shrnout základní metody kvadratického programování. Práce je rozdělena do šesti kapitol. První dvě kapitoly jsou zaměřeny na konvexní a lineární programování, jsou zde uvedeny základní pojmy a principy nutné k pochopení kvadratického programování. Třetí kapitola se zabývá základními metodami řešení kvadratického programování jako řešení pomocí Kuhnových - Tuckerových podmínek, duální úlohy a singulárního bodu. Další kapitoly jsou věnovány Wolfeho metodě a jeho modifikacím. Na závěr je uvedena aplikace Wolfeho metody do ekonomie, konkrétně nalezení portfolia s minimálním rizikem pomocí Wolfeho metody.
This thesis deals with the quadratic programming, especially with Wolfe method. The goal of this thesis is to summarize basic method of the quadratic programming. The thesis is divided into six chapters. First two chapters are focused on convex and linear programming, there are explained basic terms and principles necessary to understand quadratic programming. Third chapter deals with basic methods for solving quadratic programming problem such as using Kuhn - Tucker conditions, dual problem and singular point. Next chapters are devoted to Wolfe method and its modifications. At the end of the thesis there is given economic application of Wolfe method, specifically to find a portfolio with minimal risk using Wolfe method.
Vedoucí práce: Ondřej Došlý
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: finanční rizika; konvexní programování; kvadratické programování; lineární programování; convex programming; financial risks; linear programming; quadratic programming; diplomové práce; master's theses