Řízení a optimalizace scoringových modelů v období makroekonomických změn - Jirsík, Tomáš; Řezáč, Martin, 1977-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2012)
Práce se zabývá problematikou credit scoringu, makroekonomickými ukazateli a jejich vzájemnými vztahy. Je rozebrána historie credit scoringu, jeho filozofie, implementace a využití. Jsou zmíněny základní typy matematických modelů, které jsou v credit scoringu využívány, a popsány metody jejich vzájemného porovnání. Z makroekonomických veličin autor zminuje HDP, inflaci a nezaměstanost se zaměřením na způsob jejich výpočtu. Dále je popsán Keynesiánský model ekonomiky a vysvětlen vznik úvěru v ekonomice, jak z mikro, tak z makroekonomického hlediska, a jejich vliv na makroekonomické ukazatele. V praktické části jsou vytvořeny modely, jak se zahrnutím makroekonomických ukazatelů, tak bez jejich zahrnutí, a jsou srovnávány predikční schopnosti modelu.
This thesis diserts on the credit scoring, macoreconomic indikators and their interactions. The history and philosophy of credit scoring are discussed and the implementation and usage are shown. The basic mathematical models used in credit scoring are mentioned and the framework that allows models comparison is built. For macroeconomic indikators, the author chooses to describe GDP, inflation and unemployment and focuses on the methodology of execution. Further, the Keynesian model of the economy is introduced, the micro and macroeconomic aspects of credit generation are explained and the impact of the credit on the macoreconomic indikators is argued. The last part discuss the empirical test of credit scoring models with ex/included macroeconomic indikators and their comaprsion.
Vedoucí práce: Martin Řezáč
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: hrubý domácí produkt; inflace; keynesiánství; kredit skóring; logistické modely; nezaměstnanost; úvěry; credit score; credit; gross domestic product; inflation (finance); Keynesian economics; unemployment; Logistic Models; diplomové práce; master's theses