Řízení a optimalizace scoringových modelů v období makroekonomických změn - Jirsík, Tomáš (2012)
Práce se zabývá problematikou credit scoringu, makroekonomickými ukazateli a jejich vzájemnými vztahy. Je rozebrána historie credit scoringu, jeho filozofie, implementace a využití. Jsou zmíněny základní typy matematických modelů, které jsou v credit scoringu využívány, a popsány metody jejich vzájemného porovnání. Z makroekonomických veličin autor zminuje HDP, inflaci a nezaměstanost se zaměřením na způsob jejich výpočtu. Dále je popsán Keynesiánský model ekonomiky a vysvětlen vznik úvěru v ekonomice, jak z mikro, tak z makroekonomického hlediska, a jejich vliv na makroekonomické ukazatele. V praktické části jsou vytvořeny modely, jak se zahrnutím makroekonomických ukazatelů, tak bez jejich zahrnutí, a jsou srovnávány predikční schopnosti modelu.