Nematobakteriální komplex Heterorhabditis - Photorhabdus a jeho vliv na imunitu G. mellonella a D. melanogaster - Dobeš, Pavel, 1984- (2012)
Entomopatogenní hlístice, hlístovky nebo také nematoda (EPN) jsou obligatorní hmyzí parazité, jejichž infekční larvální stádia se vyskytují v půdě, kde vyhledávají vhodné hostitele. Tito živočichové žijí v těsném vztahu se symbiotickými bakteriemi, které jim pomáhají usmrtit hostitele a přeměnit jeho tkáně na živiny, jimiž se živí nově se vyvíjející generace EPN. Pro bakterie je EPN vektorem, který zajišťuje jejich transport mezi hostiteli. Aby překonaly obranu hostitele, produkují EPN i jejich symbiotické bakterie množství látek, které interagují s imunitním systémem hostitele. Tyto virulentní faktory mohou znemožnit rozpoznání EPN a jejich symbiontů imunitními složkami, inhibovat efektorové mechanismy imunity nebo podporovat toleranci vůči jejich působení. Na druhou stranu vrozený imunitní systém poskytuje hmyzu velmi účinnou obranu, a tak úspěšnost nematobakteriální infekce závisí především na aktuálním stavu virulence patogenů a imunity hostitele. Pomocí přirozené metody nákazy, založené na kontrolované infekci geneticky modifikovaných larev Drosophila melanogaster entomopatogenními hlístovkami osídlenými jejich symbiotickými bakteriemi, se nám podařilo identifikovat několik složek a mediátorů imunity hmyzu, které hrají v obraně proti nematobakteriální infekci významnou úlohu. Organismus hmyzu se brání průniku a šíření patogenů v těle především prostřednictvím koagulace hemolymfy, která je kontrolována enzymem transglutaminázou. Inhibice tohoto enzymu, příp. nedostatek jiných koagulačních faktorů, má za následek výrazné snížení obranyschopnosti vůči nematobakteriální infekci. Aktivace a regulace imunitních reakcí je u živočichů zajišťována několika různými mechanismy včetně signalizace pomocí eikosanoidů.