Stanovení a počítačové hodnocení skupinových vlastností ABO systému v kostních tkáních - Ovesná, Petra, 1982- (2012)
Systém ABO je nejdůležitějším a také nejprobádanějším z 30 známých krevních systémů. Jeho znalosti se využívá v mnoha biologických vědních oborech včetně forenzní medicíny a paleoantropologie, kde je určení příslušnosti ke krevní skupině součást identifikace jedince, zužuje okruh podezřelých, dále slouží ke studiu migrací lidských populací a historických vztahů mezi jedinci. Díky sacharidové struktuře antigenů a jejich rozšíření po celém těle je možné určit příslušnost ke krevní skupině ještě dlouho po smrti jedince, a to z mnoha různých tkání, včetně kostí. K jejich vyšetření se nejčastěji používají sérologické metody; jednou z nich je absorpčně inhibiční metoda založená na inhibici aglutinace v případě, že kost obsahuje vyšetřovaný antigen. Námi studovaný soubor zahrnoval 84 kosterních pozůstatků o stáří cca 4500 let z naleziště Hoštice I za Hanou, které byly uloženy v půdě. Tyto kosti byly vyšetřeny absorpčně inhibiční metodou ve dvou modifikacích - při použití polyklonálních a monoklonálních diagnostik. Za určené byly považovány pouze ty kostní vzorky, u kterých došlo ke shodě výsledků oběma metodami; příslušnost ke skupině O musela být potvrzena diagnostikem anti-H. Takto bylo stanoveno 64 (tj. 76,2 %) kostních vzorků. Krevní skupinu A vykazovalo pět z nich, zbylých 59 vzorků vykazovalo příslušnost ke skupině O. Další náplní práce bylo srovnat množství antigenů u různých jedinců ze studovaného souboru koster pomocí analýzy snímků s výsledky vyšetření. K tomuto účelu byla vytvořena počítačová aplikace schopná odlišit aglutinaci od suspenze erytrocytů a spočítat její plochu na základě nastavení parametrů barevného modelu HSV.