Paleontologické zpracování příležitostných odkryvů v Opatově - Weinerová, Hedvika (2012)
Práce je zaměřena na paleontologické zpracování dvou příležitostných odkryvů v Opatově, které zastihly svrchní část jizerského souvrství až spodní část rohateckých vrstev. Tyto odkryvy představují unikátní příležitost především pro studium sukcese organismů bazální vrstvy teplického souvrství a genezi tohoto horizontu. V bazální štěrkovité poloze teplického souvrství byla zaznamenána fauna redeponovaná z podložního jizerského souvrství (lumachely mlžů a plžů (Turritella sp.), klepeta dekapoda Protocallianasa antiqua). V nadložní „glaukonitické vrstvě kontaktní“ byla rozeznána dvě různě stará společenstva. Starší, zachované v podobě kamenných jader tvořených fosfatizovaným slínovcem, je zastoupeno hojnou faunou křemitých hub, plžů, mlžů a dalších skupin. Materiál jader svědčí o existenci pelitické vrstvy teplického souvrství nad „bazálním štěrkem“, která byla pozdějšími procesy erodována a přemístěna do písčitého materiálu „glaukonitické vrstvy kontaktní“. Mladší společenstvo reprezentu