Radioaktivita Th-bohatých granitů při západním okraji metabazitové zóny, brněnský masiv - Skála, Pavel (2012)
V této práci jsem se zabýval změřením profilu výchozů červených biotitických granitů terénním gamaspektrometrem v údolí Bobravy mezi Želešicemi a Anennským mlýnem, kde byla již dříve zjištěna zvýšená radioaktivita hornin. V této lokalitě byly odebrány čtyři vzorky pro přesnější měření v laboratorním gamaspektrometru. Z odebraných vzorků se také zhotovily leštěné výbrusy ke zkoumání na polarizačním mikroskopu a poté byly analyzovány na elektronové mikrosondě. Namleté vzorky byly podrobeny chemické analýze. Z naměřených hodnot bylo zjištěno, že červené biotitické granity mají vyšší koncentrace K, U a Th než amfibol-biotitické granodiority. Při analýze červeného biotitického granitu na elektronové mikrosondě byl zjištěn allanit a přeměněný metamiktizovaný thorit, který je zdrojem Th zvýšené anomálie.